Å leve et godt liv med artrose

Artrose er den vanligste kroniske sykdommen blant personer over 65 år, og den vanligste årsaken til inaktivitet blant denne gruppen. Derfor er det viktig med kunnskap om hvordan man kan leve best mulig med denne tilstanden. 

Vanlig, men lite snakket om - hva er egentlig artrose?

Selv om rundt halvparten av den eldre befolknigen har artrose, er det noe som er lite snakket om og som det er lite kunnskap om. Ettersom SeniorSupport har en eldre kundegruppe har naturligvis mange av våre kunder denne kroniske tilstanden. Før sommeren inviterte vi til seminar for våre besøksvenner om Artrose, for at besøksvennene også skal ha mer kunnskap om dette. Vi var så heldige å få besøk av fysioterapeut Steinar Heiberg fra Dr. Dropin Fysikalske. Han er spesialist på artrose og delte av sin kunnskap med oss. 

Steinar Heiberg er fysioterapeut i Dr Dropin. Han jobber daglig med artrosepasienter for at de skal oppleve smertereduksjon og bedre helse.

Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en kronisk tilstand som påvirker leddene i kroppen. Den oppstår når brusken, det glatte vevet som dekker endene av beinene i leddene, gradvis forringes over tid. Brusken fungerer som støtdemper, og når den blir tynnere eller går tapt, kan det føre til smerte, stivhet og tap av bevegelighet i leddet. Artrose gjør at hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra stolen eller knytte skolissene, blir vanskelige. 

Noen besøksvenner fra SeniorSupport som syntes det var spennende og nyttig å lære mer om artrose.
Symptomene på artrose kommer ofte gradvis

Typiske symptomer på artrose er smerter og stivhet i leddene. Ofte kan også leddene bli hovne, og en kan ha en knirkende følelse når man bruker dem. 

Den største feilen man gjør med artrose

Det er dessverre ingen kur for artrose, men det finnes behandling som kan redusere smerten og ubehaget. “Det er ikke farlig å være aktiv og bevege seg med artrose. Det som er veldig synd er når artrosen gjør at man blir mindre aktiv, når det egentlig bare gjør vondt verre, og som alle vet, er det positivt for helsen generelt å være aktiv. Smerte er ikke farlig”, forklarer Heiberg.

Artrose fører ofte til inaktivitet, noe som er det stikk motsatte av det man bør være med artrose.

"Smerte er ikke farlig. Å være aktiv er enda viktigere når man har artrose." Steinar Heiberg, fysioterapeut Dr Dropin

En besøksvenn kan gjøre det enklere å være aktiv

Terskelen for å komme seg ut på tur, eller å gjøre øvelser er ofte høyere når man er alene. En besøksvenn fra SeniorSupport gjør det både hyggeligere og enklere å komme seg ut. Det kan virke litt kontra-intuitivt å gjøre aktiviteter en får smerter av, men da er det viktig å vite at dette ikke gjør det verre - heller tvert om.

Besøksvenner fra SeniorSupport på seminar om artrose.