Besøksvenn Susanne (52 år) og Anne Marie (99 år) har utviklet et nært vennskap.

Susanne (52 år) fikk øynene opp for å være besøksvenn da hun ble permittert fra sin jobb i eventbransjen under pandemien. Hun syntes det var så givende at hun valgte å fortsette, og gjennom sine faste besøk har hun utviklet et nært  nært vennskap med Anne-Marie (99 år).


Lærer mye av Anne Marie (99 år)

Susanne er besøksvenn for Anne Marie, som er 99 år og bor alene i sin egen leilighet. "Hun er fantastisk. 99 år gammel, bor hjemme og har et utrolig humør og stå-på vilje. Jeg lærer mye av henne. Til tross for dårlig syn, litt vondter og venner og eldre familiemedlemmer som hun har mistet så klager hun ikke"

Hun har en herlig innstilling, det er ikke mange som henne.

Susanne forteller et typisk besøk består i mye skravling og latter, tur og kaffedrikking. "Tiden går veldig fort! Vi har utviklet et fint vennskap og er begge flinke til å åpne oss om nære ting."

Til tross for nesten 50 års aldersforskjell så føles det ut som vi er venninner på samme alder.
Susanne er en sporty dame som glad i å være i aktivitet, alt fra løping, ski, klatring og styrke.

Gjensidige samtaler - viktig å dele fra sitt eget liv også

Susanne har gjort seg flere lærdommer og erfaringer som besøksvenn. En av disse er at det bare er fint at dialogen går begge veier. "I starten tenkte jeg at jeg skulle spørre henne om hennes liv, det var ikke så viktig for henne å høre om det jeg holdt på med tenkte jeg. Men, det er faktisk det."

"De eldre synes jo det er spennende og givende å høre om hva de yngre holder på med og får masse ut av å høre om alt som skjer i den hektiske hverdagen som de ikke lenger er en så stor del av."

Hun har også lært at vi alle kan bli bedre medmennesker og ta enda bedre vare på de eldre i samfunnet vårt. "Jeg møter nok blikket mye mer til eldre som jeg går forbi på gaten, smiler, nikker og sier hei."

Susanne var gjest da den flotte damen, Anne Marie, feiret sin 99 årsdag.
Nysgjerrig og geniun - nøkkelegenskaper for å lykkes som besøksvenn

"Du må være nysgjerrig på andre og ikke minst opptatt av å dra på besøk med et stort smil og god energi. Flere eldre sitter jo mye alene så derfor er besøket ekstra viktig og du bør være genuin og ekte. For å etablere kontakt med en ukjent person må man gå inn i det med et åpent hjerte og nysgjerrighet"

Å være nysgjerrig og genuin er ifølge Susanne viktige egenskaper som besøksvenn.
Besøkene betyr mye for Anne Marie

Susanne forteller at det er tydelig at besøkene betyr mye for Anne Marie.

"Spesielt på en solskinnsdag hvor jeg tar henne med ut. Da triller jeg henne i rullestolen, vi klapper hunder vi passerer, skravler med forbipasserende og plukker blomster som hun kan ta med hjem. "