Alderdommens 7 bud av Ingeborg Moræus Hanssen

Oslos tidligere kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen (83) er opptatt av eldre bør delta i fellesrommet både i arbeidsliv, organisasjonsliv og politikk.

Ingeborg har sin egen blogg og podcast og her er hennes 7 bud til eldre.

Første bud: Man må ikke falle.

Derfor - skotøy er viktig. Solide Hæler, tøfler skal ikke være åpne, men sitte fast. Også sandaler. Se etter rekkverk. Be om en arm.

Man må ikke falle. Man går veldig i stykker. Det er ikke bare at man brekker armer og ben, men med sykehusopphold og stelleliv i måneder skjer det noe med sinn og sjel. Man blir tilbakestilt og avgjørende saktere også mentalt. Da blir man gammel. Derfor - skotøy er viktig. Solide hæler, tøfler skal ikke være åpne, men sitte fast. Også sandaler. Se etter rekkverk. Be om en arm. Bruk staver i skog og mark. På vinterføre skal sålene ha trygge mønster, og selvsagt pigger når det er glatt. Pass opp for teppene i heimen. Om aldri så verdifulle og vakre, de bør fjernes. Husk - man faller fordi man er redd for å falle. Ta grep for å være trygg i farten.

Husk - man faller fordi man er redd for å falle. Ta grep for å være trygg i farten.

Andre bud: Ikke bli syk.

Pass enda mer på helsen. Spis mindre. Drikk enda mindre vin og for all del ikke sterkere saker. Ikke frys. Ta i mot alle behandlingstilbud i randsonen av skolemedisinen, som fysioterapi, massasje, akupunktur, nevrorefleksologi - og selvsagt trening av alle slag. Drikk mye vann, og la hjernen få hvile med søvn og meditasjon. Les bok.

Pass enda mer på helsen. Spis mindre. Drikk enda mindre vin og for all del ikke sterkere saker.

Tredje bud: Bo riktig.

Det går ikke med villaen lenger. Man må ikke ha trapper. Toalettet må være ved siden av soverommet. Og jo tristere man har det, desto viktigere er det å bo vakkert, men lettstelt og i åpent lende.

Fjerde bud: Penger hjelper

Fra man er 60 år bør man spare til alderdommen, for det koster å ha fritidsbolig og cruisereiser. Selg unna, bli hjemme. Ikke puss opp kjøkkenet enda en gang. Man må ha penger for man må kunne kjøpe hjelp. Yngre generasjoner bor over alle hauger og har det travelt. Og det er nedverdigende å be om hjelp. Man kommer i avhengighetsgjeld.

Ikke puss opp kjøkkenet enda en gang. Man må ha penger for man må kunne kjøpe hjelp.

Femte bud: Ikke bli uvenner med barna

Vennekretsen har skrumpet. Jobben er forbi. Man har sin familie og sine barn. Den største ulykken er å komme i krig med sine barn. Da er man helt alene. Da har man det vondt.

Sjette bud: Kom i balanse mellom å ikke gi seg på harde møkka og samtidig innse at man er gammel

Dette er det vanskeligste budet.

Syvende bud: Skaff deg pillen.

Dette er jeg imot både etisk, moralsk og praktisk. Dessuten er den ikke å skaffe, men det er noe liflig med tanken - at den dag alt er forbi, alle er borte, kroppen er forbi, men kanskje ikke smertene og sorgen - da er det en teoretisk utvei, feigt nok, å svelge en pille. Ikke gjør det - heng med.