En prat med besøksvenn Oda!

Det mangler ikke på gode samtaler og hyggelige stunder når Oda (25 år) og Anne-Marie (98 år) møtes. Vi tok en prat med Oda om hennes tanker om å være besøksvenn.

Oda (25 år) fra Rykkinn mimrer tilbake til oppveksten med besteforeldrene som nærmeste nabo. “Jeg husker det var svært ideelt da jeg var litt ekstra sulten på vei hjem fra skolen. Der vanket det alltid noe godt.” Nå studerer hun tv- og filmproduksjon på Westerdals i Oslo. Ved siden av er den sporty og kreative jenta besøksvenn gjennom SeniorSupport for herlige Anne-Marie (98 år). 

Da Oda vokste opp med besteforeldrene som nærmeste nabo satte hun pris på at det alltid var kort vei til en godbit. Det kan virke som den veien er kort også sammen med Anne Marie (98).

Et bra tilbud for begge parter 

Oda forteller at hun alltid har trivdes sammen med eldre mennesker. “Da jeg fikk høre om et nytt tilbud som innebar å være besøksvenn primært for eldre mennesker, fikk jeg veldig lyst til å være med på laget. Jeg synes det et utrolig bra tilbud begge parter får like mye ut av. Jeg lærer masse om et langt og innholdsrikt liv og forhåpentligvis lærer vedkommende en ting eller to om meg og mitt som resulterer i mye latter og gode samtaler.”

Jeg synes det et utrolig bra tilbud begge parter får like mye ut av.
Når det er fint vær tar Oda og Anne-Marie gjerne en tur ut. 

 

Mye til felles

Oda forteller at hun og Anne-Marie har til felles at de setter pris på «de enkle gledene i livet». Jeg føler jeg kan bidra med til å være en god person å snakke med og gjøre morsomme aktiviteter som gjør dagene litt bedre. Vi trenger ikke gjøre noe ekstraordinært for å ha hyggelige dager sammen. Det synes jeg er veldig fint og genuint.

 Når hun besøker sin faste venninne på 98 år så pleier vi å snakke om livet hennes, mimre tilbake til gode utenlandsturer, kikke i fotoalbum, drikke kaffe og ha hjemme-spa. Når det er varmere i været tar de seg gjerne en tur ut i solen og nyter naturen. "Vi har veldig god kommunikasjon og ler mye sammen", forteller Oda.

 Vi trenger ikke gjøre noe ekstraordinært for å ha hyggelige dager sammen.

"Innblikk i en tid jeg selv ikke har opplevd"

 Det Oda liker liker aller mest ved å være besøksvenn er alle de interessante historiene hun får høre og det å få innblikk i en tid hun selv ikke har opplevd. "Hvis du er en nysgjerrig person som meg, er det veldig gøy å høre om historier fra et langt og spennende liv som ikke er ditt eget", forteller hun. 

Hun forteller videre at hun har lært mye om seg selv gjennom å være besøksvenn. "Jeg har lært at jeg oppleves av andre som en trygg person å snakke med, og at jeg gir rom for åpen dialog om alt og ingenting. Det er litt fint å tenke på!". 

Besøksvenner kan være mange ulike typer mennesker

 "Jeg vil anbefale hvem som helst å være besøksvenn. Enten du er ung og nettopp ferdig på videregående eller du er student som meg, eller har litt ekstra tid i hverdagen til å gjøre noen glad. Det er en utrolig givende gest og de du besøker setter enormt stor pris på det!", sier Oda. Hun mener at så lenge man er nysgjerrig på andre og får glede av å bli kjent med nye mennesker er dette en veldig fin jobb.

"Selv er jeg er en relativt utadvendt person, så for meg tar det ikke lang tid før jeg kommer i kontakt med mennesker, men det trenger man absolutt ikke være. Jeg tenker det er å viktig å etablere noen felles interesser som et utgangspunkt også går praten av seg selv etter det. Ulikheter er også fint, for da kan man få litt forskjellige perspektiver på ting og kanskje lære noe nytt!", sier Oda.

 

Umulig å ikke bli i godt humør av å plukke vårens første hvitveis.

 

"Veldig meningsfylt"

"Jeg tror det gleder de man besøker enormt" forteller Oda. "Selv om man har mye familie som stiller opp, blir det mye alene-tid når man er gammel, og særlig når det ikke er så enkelt å komme seg ut på egenhånd. Alle mennesker har behov for menneskelig kontakt og gode relasjoner", avslutter Oda.

"Jeg tror det gleder de man besøker enormt"