Den internasjonale eldredagen 1. oktober

1. oktober er den årlige markeringen av den Internasjonale Eldredagen. Denne dagen settes det fokus på eldre i samfunnet og eldres rettigheter. I SeniorSupport er dette selvfølgelig en dag vi markerer og feirer!

Bakgrunnen for FNs Internasjonale Eldredag 1. oktober

Den internasjonale eldredagen har blitt markert helt siden 1990 da den ble utpekt av FNs generalforsamling. Ved å utpeke en bestemt dag som eldres dag, ønsket FN å fokusere på at verden blir eldre. Globalt, nasjonalt og lokalt er det befolkningsgruppen 60+ som øker mest. Demografisammensetningen er kraftig endret på få tiår - og det kommer til å fortsette. Dette må vi som samfunn innrette oss etter.

Internasjonal dag for eldre
Deltagere ved et møte i FN om bærekraft i byer og inkludering av eldre. Foto: UN Photo Kim Haughton

FNs 18 prinsipper for eldres rettigheter

I forbindelse med opprettelsen av Den Internasjonale Eldredagen ble det også i 1991 definert 18 prinsipper for eldres rettigheter av FN. Disse prinsippene omhandler fem hovedområder:

  • Selvstendighet. Omhandler muligheten til å kunne klare seg selv, bo hjemme så lenge som mulig, jobbe og tjene egne penger, å kunne gjøre de aktivitetene som er ønsket av den enkelte, og at bomiljøer og lignende skal kunne være tilpasset redusert funksjonsnivå.
  • Deltagelse. Omhandler at eldre skal forbli en integrert del av samfunnet og delta aktivt i det, at eldre bli hørt i politikkutforming og beslutninger som angår dem. Eldres erfaring og kunnskap skal anerkjennes av samfunnet og skal bli delt med yngre generasjoner.
  • Omsorg. Omhandler at eldre skal ha tilgang på nødvendig helsetjenester og omsorg fra familien og samfunnet. Eldre skal ha tilgang til sosiale og juridiske tjenester for å beskytte deres autonomi, trygghet og omsorg.
  • Selvoppfyllelse. Omhandler at eldre skal ha muligheten til å oppfylle sine drømme og ambisjoner, og ikke diskrimineres på bakgrunn av alder eller funksjonsnivå. Eldre skal ha tilgang på samme utdannings-, kultur-, spirituelle og rekreasjonstilbud og -muligheter som samfunnet har å by på.
  • Verdighet. Omhandler eldres rett til å bo i trygge og verdige omgivelser uten risiko for vold eller psykisk eller fysisk misbruk. Eldre skal bli behandlet med respekt.

FNs bærekraftmål nummer 3 er å sikre god helse, og fremme livskvalitet for alle, uansett alder.

Tiåret for sunn alderdom

Selv om Eldredagen har blitt markert helt siden 1990 blir det aldrende samfunnet mer og mer tydelig nå, og enda viktigere å sette på dagsordenen. FN har derfor erklært 2021-2030 for tiåret for sunn alderdom. Målet med denne satsningen er blant annet å rette oppmerksomhet mot eldre menneskers behov når det kommer til helse og hvordan eldre tar vare på egen helse og livskvalitet. 

Eldredagen 2022

Årets eldredag skal fremheve ansvaret alle nasjoner har for å fremme og beskytte eldre menneskers rettigheter, helse og velvære. Det handler om at vi kan legge bedre til rette for bidrag fra eldre mennesker. Både i familie, nærmiljø og i storsamfunnet kan og vil eldre delta mer. Temaet fokuserer på måter eldre kan delta på, i tråd med rettigheter, behov og ønsker.

SeniorSupport sin rolle

I SeniorSupport jobber vi hver dag for å gi de eldre en god, aktiv og innholdsrik alderdom. Vi ser mange eldre som er ensomme og som føler at de har mistet ressursene til å leve livet slik de ønsker. Med dette som bakteppe synes vi det er bra det blir satt mer fokus på eldre og deres rettigheter. Vi ser også pårørende som ikke føler de strekker til på alle områder med jobb, barn og eldre forledre og vi ser at vi kan være en støtte for familiene.

FNs prinsipper for rettigheter i alderdommen er viktige ledesnorer for hvordan vi jobber og hvordan vi fokuserer. Vi ser eldre som ressurser og bidrag med sin unike erfaring - ervervet gjennom et langt liv. Vi ser mennesket uansett alder og funksjon. Vi ser muligheter og ikke begrensninger.

Helse er mer enn fravær av sykdommer - livskvalitet og fungering i hverdagen er viktig for sunn og god aldring (WHO, 2021). 

I SeniorSupport er vi opptatt av at eldre skal leve, ikke bare overleve. Det er en menneskerett å ha et verdig og innholdsrikt liv også i alderdommen. Våre besøksvenner er et supplement til kommunen og familien, og bidrar til at de eldre kan leve på egne premisser. Som World Health Organization sier "Helse er mer enn fravær av sykdommer - livskvalitet og fungering i hverdagen er viktig for sunn og god aldring".

Vi ønsker alle en fin markering av årets internasjonale eldredag 1. oktober!