Digitalt utenforskap

Blant de over 60 år, er det mer enn 500.000 som ikke bruker digitale verktøy. Dette fører til at flere eldre faller utenfor. Mangel på tilgang og kunnskap om teknologi kan påvirke velvære og sosialt liv, noe SeniorSupport ønsker å gjøre noe med.

Den digitale utviklingen har de siste årene hatt en enorm vekst og for mange har det vært vanskelig å henge med. Flere av våre hverdagslige gjøremål og store deler av vårt sosiale liv, finner sted over internett. Dette er ukomplisert for de aller fleste, men for mange eldre byr dette på utfordringer. En undersøkelse utført av NIBR i 2018 viste at omtrent 20% av befolkningen i Norge hadde liten eller ingen kompetanse innen digital ferdigheter, og at eldre var spesielt utsatt. Problemet er ofte mangelen på tilgang, forståelse og evne til å bruke de digitale verktøyene. Dette kalles digitalt utenforskap.

Flere viktige tjenester har blitt digitale

Det er ikke mange år siden de hverdagslige oppgavene kunne løses ved fysisk oppmøte hos banken, på postkontoret eller over telefon. I dag er de aller fleste viktige tjenestene blitt helt eller delvis digitale, og mange eldre faller utenfor. Det skal ikke være vanskelig å betale regningene sine, kjøpe billett til bussen eller bestille time hos legen, men for noen er dette blitt en utfordring. SeniorSupport ønsker å gjøre noe med dette!

Ingen spørsmål er dumme når en begir seg ut i den digitale sfæren

Hvordan kan SeniorSupport hjelpe?

Med en besøksvenn fra SeniorSupport kan de eldre få grunnleggende opplæring i de aller fleste digitale verktøy og tjenester; uansett om det er bruk av sosiale medier og e-mail for å holde kontakt med kjente og kjære, eller bistand til ulike tjenester som videosamtaler, TV-strømming eller netthandel. Vi er opptatt av at de eldre ikke bare skal få hjelp, men også at de blir trygge og selvstendige i jungelen av digitale løsninger.

Vi tror at kampen mot digitalt utenforskap bidrar til å motvirke ensomhet hos de eldre. Ved å gi de eldre digital kompetanse, vil de ikke bare kunne navigere seg lettere gjennom hverdagen, men også være mer tilgjengelig. Gjennom sosiale medier vil distansen mellom de eldre og familien bli mindre. Før du vet ordet av det, får barnebarna morsomme snaps fra bestefar!