Ulf: "Jeg har opplevd alt som går an å oppleve"

Med alderen følger et begrenset liv med nye utfordringer: - Alt er snudd på hodet

Vi møter den tidligere kjernefysikeren Ulf Tveten (89), i hans fantastiske leilighet på Skillebekk i Oslo. Ulf er en av våre kunder og vi har vært så heldige at vi har fått lov til å ta en prat med ham for å høre mer om hans spennende og innholdsrike liv.

Leiligheten til Ulf er et eventyr i seg selv. Den er full av kunst, særegne møbler og planter som bærer preg av et levd liv fylt av historier og opplevelser. På veggene henger egendesignede og egenproduserte veggtepper, og det er klaverer i begge etasjer. Det er ingen overraskelse at det er en musikkinteressert mann som bor her. På veggene er det kunst av kjente og ukjente kunstnere, noen av dem laget av kortvarige bekjentskaper i utlandet.

Man får sjelden oppleve en vinterhage som Ulf sin

En av de første i Norge på en datamaskin

Den skoleflinke gutten Ulf var interessert i matematikk og realfag, og valgte å studere kjernefysikk på Blindern. Der tok han kjemi, fysikk og astronomi. Den første jobben han fikk var på en av de to første datamaskinene i Norge; Frederic.

- Jeg er nok den i Norge som har jobbet lengst med data.

Frederic var rørbasert og slike radiorør har relativt kort levetid, så datamaskinen "slo seg av" ganske ofte.  "Jeg husker godt at vi måtte løpe og skynde oss for å rekke å gjøre beregningene vi ønsket før den brøt sammen" forteller Ulf, og ønsker seg ikke tilbake til den tiden.

Romforskning og symfoniorkester i USA

På slutten av 60-tallet bar ferden over Atlanteren, først til Sacramento i California og så i Boston, Massachusetts. I Sacramento jobbet Ulf med romforskning for NASA, og i Boston med kjernekraft. I tillegg til sin imponerende karriere var Ulf en aktiv oboist, en hobby han også praktiserte i Boston.

"Det var mangel på amatør-oboister, så jeg var innom sikkert ti forskjellige symfoniorkestre i New England, noen ganger som forsterkning på bare én konsert. Det var fantastisk. Jeg trivdes så godt i Boston, og hadde en nydelig leilighet i Beacon Hill", forteller Ulf.

Ut av skapet

- Når det gjelder samfunnets innstilling til homofili, så har det skjedd utrolig mye positivt de siste 15 årene, sier Ulf før han forteller videre om sin sterke historie.

Ulf sin leilighet er spekkfull av kunst og møbler med mye histore. Her i tippoldeforeldrene sin sofa fra sent 1800-tall.

Selv om Ulf var gift med en kvinne i ti år og fikk en sønn, bar han på en stor hemmelighet. Ulf var homofil og hadde forelsket seg i en mann i New York. De utvekslet mange brev med hverandre. På denne tiden var homofili juridisk kriminelt og straffbart, før denne lovparagrafen ble opphevet i 1972. Stigmaen og skammen ble imidlertid ikke borte med lovendringen. Etter ti års ekteskap tok han steget ut.

- Da aksepterte jeg for meg selv at jeg var homofil, men jeg holdt det fremdeles skjult for familie og venner. Det homofile miljøet var et undergrunnsmiljø som møttes i skjul eller på Metropol.

Med alderdommen følger et mer begrenset liv

Ulf har alltid vært eventyrlysten og spontan, og det er noe av det han liker minst med å være gammel. Med alderen følger et mer begrenset liv.

- Alt er snudd på hodet. Før var jeg ikke redd for noen ting, kjørte rundt og levde livet. Mangel på krefter og redsel for at jeg skal bli dårligere igjen gjør at jeg nå ikke tør å gjøre alt jeg har lyst til. Jeg blir mye lettere stresset. Tidligere ble jeg stort sett ikke stresset av noe, forteller Ulf.

Da Ulf var syk for et par år siden fikk han besøk fra hjemmesykepleien fire ganger om dagen. Han begynte å notere ned hver person som kom, og etter to måneder registrerte han at det hadde vært over førti ulike mennesker innom.

Nå kommer hjemmesykepleien bare én gang i uken, på tirsdager når Ulf skal dusje.

- Ettersom det har vist seg umulig å få til en ordning med hjemmesykepleien der de kommer på ett bestemt tidspunkt, så må dusjingen foregå på en av dagene jeg ikke har noen andre faste planer, som trening. Da blir det ikke mulig å avtale andre ting den dagen hjemmesykepleien skal komme og det blir umulig å planlegge dagen, forklarer Ulf.

“Dere trengs!”

Ulf får besøk av Axel fra SeniorSupport en dag i uken, på samme avtalte ukedag. Axel hjelper til med blant annet å vanne blomstene og gjøre ærend. Det settes alltid av tid til fine og hyggelige samtaler.

Det er så fint at det er samme person, og at jeg får hjelp til ting jeg ikke får gjort ellers i hverdagen. Også er jo Axel er utrolig trivelig fyr, sier Ulf med et smil.
Ulf har en klar beskjed til de som kommer etter: Her sitter han i en gammel sofa fra New York.

“Du må tørre å gi blaffen i hva folk synes"

Selv med sine 89 år er det nesten umulig å forstå alt Ulf har fått tid til å gjøre i livet. Det er så mange spennende mennesker han har møtt, ting han har gjort og betrakninger han har gjort seg. Han er en uuttømmelig kilde til samtaletemaer. Når det gjelder hva som er hans beste råd til den yngre generasjonen og noe han gjerne skulle gjort mer i sitt eget liv er han helt tydelig;

Du må tørre å gi blaffen i hva folk synes, selv din egen familie.